2010-09-30
 13:28:39

Torsdag den 30 september 2010

Idag skulle det bli bebisträff med Angelica & Netlié, Josefine & Hugo och Johanna & Milo. Men William velar så så jag vill inte gå utanför dörren. -jag sa att de gärna fick komma förbi här på fika sen om de ville så jag får se om de kommer eller inte.

Jag skulle visa en jacka som William vill ha, den är dock rätt stor... Det var Saras Wilda som fått en sådan röd och jag blev super förälskad i den.

2010-09-29
 10:26:51

Onsdag den 29 september 2010

Mamma och Alfred var här igår med lite presenter från Ullared. Och ett helt gäng med leksaker :) Vi gick ner till torget en sväng tillsammans med Angelica och Netlié. Mamma köpte present till mostter Anntin.



Morbror Alfred har en likadan blå dress så han och William ska matcha varandra.



Vi har haft en sån där riktigt härlig natt i natt! Han åt och jag pumpade ur vid 22 ochh vi kom i säng 23, tog kanske en halvtimme innan vi somnade eftersom att han vaknade och kinkade när jag la ner honom i sängen. Sedan var det matdax igen vid 01 och då var Daniel med upp så att jag kunde pumpa, kom i säng ungefär vid 02 och samma sak igen, han vaknade när jag la ner honom. upp igen vid 03 och tillbaka i sängen ungefär 03.40. Nästa gång var klockan 04.45 och sen fick inte jag sova mer. Han somnade till så att jag fick pumpa igen runt 07 tiden.
2010-09-26
 08:13:37

Söndag den 26 september 2010

Vi hade riktigt trevligt på öppna förskolan i torsdags med Angelica och Netlié och Josefine och Hugo. Vi ska troligtvis tillbaka nu på torsdag igen och då följer troligtvis Johanna och Milo med också. Fick kikat in i Angelicas nya lägenhet också som de renoverat och oj så snygga tapeter det blev!

William har sovit lite sådär på nätterna, har inte velat somna om på mornarna så jag har fått vara så snäll att stanna uppe från 04 tiden... Inte allt för kul. Tycker inte heller att man ska gå upp kl 06 på söndagsmornar.

I fredags slutade Daniel tidigt och köpte med sig Dai Loon till mig på vägen hem. Igår var svärmor här och passade William så att vi fick storstädat hela lägenheten, riktigt skönt att äntligen fått gjort det! Jonna var här och klippte mig och Daniel också :)

Idag flyttar Angelica och hennes lilla familj in i den nya lägenheten :D Daniel får vara bärhjälp och jag får se vad jag kan hjälpa till med, så länge William sover så är det ju ingen fara, då kan jag kanske hjälpa till att packa upp i köket eller något sådant.

Jag har gått och dragit på mig mjölkstockning igen... Suck, båda tuttarna tog vi denna gången. Har nästan fått bort knölen i ena bröstet... Jag får visst absolut inte gå utanför dörren med inpackade tuttar....

Måste komma på något annat sätt som William ska sova på i sängen. Han bara kanar ur sitt snuggle nest, han sparkar sig neråt så han glider av kudden och sedan ur på sidan mot mig så han bara ligger med överkroppen snett på madrassen i snuggle nestet... Vill ha någon lång kudde eller något som jag kan ha vid sängkanten så att han inte riskerar att kana/rulla ur. Jag vågar ju inte ha honom mellan mig och Daniel med tanke på hur han flänger runt i sömnen och hur hårt han sover...
2010-09-23
 13:14:28

Torsdag den 23 september 2010

I morse var Jonna förbi här, hon hade kört pappa och Milla till Landvetter. Passade på att duscha med William när hon var här och han tyckte att det var lika mysigt denna gången. Vi ska till babyöppet på Hasselkärnan om en stund med Angelica och Netlié och Josefine och Hugo. Då måste man ju vara nyduschad och fin.

2010-09-21
 09:39:51

Tisdag den 21 september 2010

Igår började Daniel jobba igen. William åt med 1½-2 timmars mellanrum och ville inte sova ordentligt mellan gångerna så jag hade fullt upp! Han vaknade vid 01 tiden men somnade om igen, passade på att pumpa ur lite då för att sedan väcka honom och mata honom. Satt ett tag i soffan med honom för att få honom att somna såpass hårt att jag kunde lägga ner honom, men då fick vi göra ett blöjbyte och sedan tog det jätte lång tid innan han somnade om, så vid halv 4 ungefär fick jag somna om. Och sedan skulle vi upp igen vid 6 och efter det gick det inte att få honom att somna om. Jag fick nog skrapat ihop ungefär 5 timmars sömn igår natt.
Angelica kom hit igår vid 12 tiden och sedan gick vi ner en sväng på torget, självklart började det ös regna när vi var där nere :(

Daniel tog hand om William igår kväll så jag fick gå och lägga mig vid 22 och han matade honom vid 23 eller när det nu blev, det vet jag inte. Sedan hoppade William över sitt 01 mål och sov till ca 03. Sedan var det matdax igen vid 06. Tror problemet med att få honom att somna om är att jag pumpar efter att han ätit och då hinner han sova en stund och bli lite utvilad så då vaknar han när man ska flytta på honom.

Idag ska vi åka med Angelica till Torp och spana lite i butiker. Det är mycket saker som ska med när man ska vara borta länge och behöver pumpa ur mellan varven. Får se hur länge jag orkar hålla på att pumpa så här mycket. Sen i kväll ska Robert iväg på hokey match i Götet, Daniel blev medbjuden men kände inte att han orkade denna gången (lite impad är jag att han faktiskt sa nej till något, vet inte om han sagt nej till något någon gång för att han inte haft orken till det, han måste ju vara med på allt!) så Angelica kommer över hit och så ska vi äta Rostbiff :)

I morgon kommer Marléne hit en sväng på eftermiddagen, får se om jag kanske kan få tummen ur och baka något. Kanske skulle prova att göra Cornflakesmums med rice crisps istället, mamma varnade för dem och sa att de var omöjliga att sluta äta!
2010-09-18
 22:30:38

Lördag den 18 september 2010

Igår var vi på BVC med William, han växer så det knakar. 3 veckor gammal var han precis igår.
  • Startvikt: 3820g, nu 4225g, han har på en vecka ökat 420g
  • Längd: 50cm, nu 54cm
  • Huvudomfång: 35cm, nu 37.2cm
Det var min och Daniels 7årsdag så vi åt en god middag med kyckling och potatisgratäng. Till efterrätt åt vi chokladpudding.

Idag var det 1årskalas för lillebror Aldred och uppvisning av William för hela släkten.

Nu sitter jag och pumpar ur med ögon som går i kors och hoppas på att William ska vakna igen i lagom tid tills jag är klar med utpumpningen så att vi kan gå och lägga oss sedan.
2010-09-17
 10:19:39

Fredag den 17 september 2010

Idag har jag och Daniel varit tillsammans i 7 år! William är 3 veckor gammal, snart en månad sedan han kom till världen, helt sjukt! Vi ska till BVC kl. 13.00 idag och väga och mäta lilleman.
Måste förövrigt byta blöjmärke, Liberos blöjor är ju jätte hårda så det får bli Pampers istället även fast de är mycket dyrare, de är i alla fall formbara.

Ikväll blir det mumma mat, kyckling med fetaost och parmensanskinka med potatisgratäng och sedan chokladpudding till efterrätt.

Funderar på om William har någon tillväxtfas nu, istället för att äta med 3-4 timmars mellanrum vill han nu ha mat med två timmars mellanrum. Får ta och kolla upp det.
2010-09-15
 09:45:50

Onsdag den 15 september 2010

Idag fyller lillebror Alfred 1 år! Blir kalas för honom på lördag :D Kolla in det charmtrollet! Han står ju aldrig still så det är lite svårt att få klara bilder på honom.



2010-09-12
 10:07:21

Söndag den 12 september 2010

Denna veckan har varit fullspäckad så jag tänkte dra lite kort om varje dag här:

 

Måndag: Ringde och fick tid på BVC för att prata om amningen. William har tappat sugtekniken under tiden vi var på NÄL och han fick flaska. Jag fick veta att jag gjorde rätt när jag försökte lägga honom till bröstet men han suger fel plus att han är för otålig. Våran supermysiga sköterska noterade även att William har hjärtformad tunga med för kort tungband vilket inte underlättade sugtekniken. Sedan träffade vi Angelica med familj och tig en sväng på torget. Fick köpt mig en elektrisk bröstpump så att jag slipper få kramp i händerna när jag pumpar ur plus att det går något snabbare med den ;)

 

Tisdag: Var nere på BVC igen för att träffa en läkare som skulle kolla på Williams tungband för att ge oss en remiss till Lundby sjukhus i Göteborg där de skulle klippa av det om de tyckte att det var för kort även där. Var iväg själv med William då och det kändes riktigt skumt vill jag lova! När jag kom hem väntade Sara (Daniels syster) med pojkvän med pizza till mig :)

 

Onsdag: Nu bar det av till Lundby sjukhus. Vi kom in på ett rum där Daniel fick sätta sig i en stol och hålla William, en sköterska höll hans huvud och en läkare klippte av tungbandet. Låter väldigt brutalt, framför allt med tanke på att han inte fick någon bedövning. Men han skrek inte så farligt och lugnade sig snabbt när han fick nappen. Sedan fick han mat och det var som om att inget hade hänt. Hade man väntat tills han är äldre hade de varit tvungna att söva för att barnen då inte ligger still nog. Nu är han dessutom liten nog för att inte alls förstå vad som händer.

Sedan åkte vi in  till femmanhuset en sväng och köpte lite kläder till honom och födelsedagspresent till Alfred (minsta lillebror som fyller 1år snart). Efter det åkte vi ut till Daniels jobb och visade upp William.

 

 

Torsdag: NÄL nästa. Kontroll för mig för att se att infektionen gått ner och att allt såg bra ut och det var på väg åt rätt håll. Det tog jätte lång tid innan vi blev klara där för mina provresultat dröjde. När vi väl var klara där åkte vi förbi farmor på vägen hem, hon blev jätte glad för att vi kom förbi och för att hon äntligen fick träffa sitt första barnbarnsbarn.

 

Fredag: Inskrivningssamtal på BVC. William hade gått upp 200g på 4 dagar, de små liven brukar gå upp 150-200g på en vecka så det är inget fel på min bröstmjölk i alla fall och en riktig liten tjockis kommer han att bli men det är okej för man ska vara tjock när man är liten! :D Han var då 15g ifrån sin startvikt vilket jag misstänker att han har dragit ifrån nu. Mamma och småbröderna kom förbi sedan och hjälpte mig med försäkringskassan så nu har jag fått fyllt i för en månad i alla fall. Sedan på kvällen kom Angelica med familj över och åt tacos. Älskade Daniel lagade maten helt själv <3

 

Lördag: Då åkte jag iväg själv ner till torget för att gå till tandläkaren. Eftersom att det är sista året med gratis tandvård vill de erbjuda alla frisktandvård (en försäkring där man efter en undersökning får en summa man betalar varje månad istället för att betala tandläkarbesöken i en klumpsumma). Vid 17 tiden kom Jonna hit och höll mig och William sällskap eftersom att Daniel var iväg hos några andra kompisar här på Hasselbacken.

 

Söndag: Nu är det bara en vecka kvar som Daniel ska vara hemma och sedan blir jag själv, känns hur skumt som helst och även lite skrämmande. Är fruktansvärt glad att jag och Angelica hittade varandra så jag har någon nära annars hade jag troligtvis inte fått gjort mycket annat på dagarna än att gått runt i lägenheten och troligtvis blivit lite smågalen. Daniel har varit helt underbar under den här tiden han har varit hemma. Stöttade mig på BB och såg till att jag fick den hjälp jag skulle ha av läkarna, även på tur nummer två till NÄL. Hjälpte mig att ta hand om mig när jag inte kunde av olika skäl. Han har lagat mat åt oss här hemma och plockat undan och diskat och haft sig. Även fast hans humör inte är det bästa på nätterna när vi går upp är han ändå uppe och hjälper mig att mata William. Eftersom att jag inte ammar utan pumpar ur matar han oftast William samtidigt som jag pumpar ur. Han har även flängt hit och dit och fram och tillbaka med oss. Han är underbar min älskling! På fredag den 17 september firar vi 7 år tillsammans.

2010-09-12
 09:03:33

Torsdag den 2 september 2010

Den 2 september hände något. Vid 14 tiden på dagen började jag få synbortfall på höger öga. Först flimmrade det bara lite men efter en förvånadsvärt kort stund såg jag bara på halva högerögat och synfältet hade även krypit in lite på vänster öga. Angelica var hemma med mig och Daniel och hon började nog bli lite orolig när jag visade hur mycket av min synvinkel som var borta. Jag funderade på vad sjukvårdsupplysningen kunde tänkas vilja veta och kollade om jag hade någon feber, ikke, ont i huvudet, ja, men inte på samma sätt som vid tidigare migränanfall. Fläckarna för ögonen var inte heller de samma som de brukar vara när jag får migrän, brukar se svarta fläckar, detta var mer som flimmer. Jag började även få svårt att prata, orden kom inte riktigt som jag ville.

 

Ringde sjukvårdsupplysningen och de kopplade runt mig hit och dit. Tror det var BB jag pratade med i slutändan. De ville att jag skulle åka in men jag ville sova en stund och hoppas på att det skulle gå över. Så jag satte mig och började pumpa ut mjölk till William. Under tiden blev jag bara sämre och sämre och efter en stund tyckte Angelica att det var lika bra att jag åkte in nu innan det blev värre. Daniel höll med och jag tänkte att visst, bättre att åka in nu så att jag kan komma hem snart igen istället för att vänta och komma hem sent i kväll.

 

Angelica hjälpte till att plocka ihop den mjölken jag hade pumpat ur och se till så jag fick med mig flaskor och grejer till William. Sedan packade vi in oss i bilen. Jag ringde mamma på vägen och vi konstaterade att klockan var runt 15:30 och jag hade inte ätit sedan tidigt på morgonen. Mamma skällde lite på mig för att jag inte ätit och jag fick svårare och svårare för att prata. Daniel åkte förbi McDonalds och jag fick i mig 2½ chease burgare. Inte var jag hungrig men äta var jag ju tvungen till.

 

Väl på NÄL gick vi först upp till BB. Där fick vi sitta en timme innan det kom någon och pratade med oss. Jag kunde fortfarande få ur mig en del information men Daniel fick ta över vid vissa tillfällen när jag inte fick till det. Jag fick en säng att vila på en stund och sedan kom de och hämtade mig i en rullstol och körde ner mig till akuten. Mitt tal förvärrades hela tiden och Daniel fick nu hjälpa mig att berätta vad som hänt. Jag fick dropp och de tog massa prover. Landade på ett rum någonstans på akuten och det kom flera läkare och pratade med mig vid olika tillfällen och det togs nya prover. Nu fick Daniel sköta nästan allt prat för mig förutom när de ville se hur illa det var med mitt tal. Tillslut kunde jag inte ens tala om vilket årtal det var, jag visste dagens datum och år och så men det kom inte ut rätt och jag blev rätt frustrerad.

 

Tillslut landade jag uppe på gyn-avdelningen där en supermysig sköterska tog hand om mig under nätterna. Jag hade fått en infektion i underlivet plus en rätt ilsken migränattack. Så jag fick få antibiotika var åttonde timme i armen. Fick även en del smärtlindring så efter några timmar började jag klarna upp rätt bra. Fick stanna på NÄL tills på lördagen den 4 september. De ville egentligen att jag skulle stanna kvar längre men jag höll på att få panik i det där rummet på sjukhuset! Så jag fick medicin utskrivet och fick äntligen åka hem.

2010-09-11
 16:43:10

Förlossningsberättelse

Ska göra ett försök till att sammanfatta min förlossning.

 

Den 26 augusti på morgonen 05:30 hade jag varit på toaletten, gått och tagit ett glas vatten och var påväg tillbaka till sängen när det började sippra fostervatten. Var precis utanför toaletten så det var ingen större fara. Kilade till sängen igen efter en stund och väntade på att Daniels väckarklocka skulle ringa. Berättade då vad som hänt och följde med honom upp. Ringde förlossningen och berättade att vattnet gått och att jag inte hade några värkar. Fick tid för kontroll kl 14.00 på NÄL. Daniel åkte till jobbet och jag meddelade mamma och Angelica om vad som hände.

 

Därefter var det bara att vänta. Jag och Angelica gick så smångingom ner till ICA för att köpa bindor till läckande mig. Daniel kom hem och vi åkte iväg till NÄL. Där fick vi vänta ett tag och sedan blev jag undersökt. Fick göra ett CTG och efter det gjorde de ett ultraljud för att se säkert att det var huvudet som låg nedåt. Jag fick läckande åka hem med en tid för igångsättning 9:30 på fredag morgon. Vi åkte förbi Överby och jag hoppades på att kunna gå igång lite värkar men jag hade bara ont i ryggslutet. Sedan åkte vi förbi mamma som var på torp och hon hjälpte oss att visa ordentligt hur bilbarnstolen skulle sitta.

 

Väl hemma igen fortsatte jag och Angelica att gå men inte kom det några värkar inte. Gick och la oss i hyffsad tid och sov väl sådär, låg och ville ha ont. Ville att det skulle sätta igång av sig själv men det gjorde det inte.

 

In i bilen på fredag morgon med väskor och bilbarnstol och iväg till NÄL. Kom inte in till undersökning förens kl 10 och då gjorde de först en ny CTG kurva på 20 min och sedan undersökte de mig och konstaterade att jag hade börjat öppna mig. Så det bestämdes att det skulle läggas en gel som skulle få mig att öppna mig mer och om jag inte hade väldigt ont inom 6 timmar så skulle de göra en ny undersökning då och sedan troligtvis fortsätta med dropp. Jag fick ett rum och väntade på att läkaren skulle komma och lägga den här gelen, när hon gjorde det konstaterade hon att jag redan var öppen 3cm. Tänkte ”Skönt!! 3cm utan värkar”. Gelen lades 10:45 och sedan skulle jag ligga till 11:30 med CTG igen. 11:45 kom de och kopplade bort mig och då hade jag riktigt ont i ryggen och hade riktigt svårt för att ligga ner. De sa att lunchen var påväg och efter det var det bra om jag gick ut och rörde på mig och sedan skulle vi vara tillbaka till kl 14:00 för då skulle de göra skiftbyte. Åt det jag fick i mig av lunchen och sedan gick vi ner till cafeterian och tog oss varsin korv. Sedan gick vi ut och gick, det var faktiskt rätt så fint väder. Jag ringde mamma och Angelica och uppdaterade om läget och Daniel ringde också runt till lite folk.

 

När vi var ute och gick började jag få lite små fjantiga värkar med ca 10 min mellanrum. 13:20 var vi tillbaka på rummet och jag tänkte försöka sova en stund. Värkarna började göra lite ondare och sedan vid 13:50 ungefär fick jag konstiga värkar som gjorde jätte ont, varannan minut 30sekunder långa. Väntade på att läkarna skulle komma tillbaka och ringde efter dem ungefär vid 14:25 Bad då om att få bada. De ville ta ett nytt CTG och landade sedan i vattnet ca 15:20 och hade väldigt svårt att slappna av, värkarna gjorde verkligen jätte ont och jag kände mig riktigt klen, tänkte ”Vad sjutton, det kommer göra betydligt ondare än såhär, jag kan ju knappt ha öppnat mig något! Jag vill ha kejsarsnitt!” Kände ett pressande behov för att göra nr 2 på toa och efter flera försök gav jag upp, klädde på mig och bad om lavemang. Klockan måste ha vart ca 16:20 då. Innan jag lagt mig i badet hade jag fått en rumskamrat och jag hade ingen lust att ligga och åma mig inför dem, kände mig så klen. Så jag gick i korridoren och vek mig nästan av smärtan. Daniel fick jagat tag i någon läkare som äntligen kom och undersökte mig och då hade de här 6 timmarna gått. Läkaren sa ”Inte konstigt att du har ont, du är ju fullt öppen och har krystvärkar! Leta reda på ett förlossningsrum åt henne!” Min första kommentar var ”Kan jag få min lustgas nu?!” Hade frågat efter den ett tag men de sa bara att det var för tidigt för den hela tiden men nu skulle jag äntligen få den. Så vid 17 tiden rullades jag in på förlossningen och jag blev tillsagd att börja krysta när andan föll på, vilket den hade gjort sedan jag låg i badet (vet inte om det betyder att jag haft krystvärkar sedan dess dock) så jag började krysta för fulla muggar. För att hjälpa mig att inte spricka så mycket så hjälpte sköterskan till att hålla emot med varma handdukar vilket hjälpte en del mot smärtan. Första sugen från lustgasen knockade mig helt, jag blev helt borta och riktigt illamående. Men det var ju den enda smärtlindringen jag fick så det var bara att gilla läget. Daniel höll min hand och gav mig vatten mellan värkarna. Problemet var bara det att han släpte handen mellan varje gång så när nästa värk kom skulle jag ha tag i hans hand och sedan ha upp lustgasen till ansiktet så jag tog den nog för sent och missade en del av värken på grund av det. Hade jag fått ordning på det tidigare hade jag nog fått till tre krystningar per värk istället för två.

 

Sedan säger jag bara att HERREMINGUD vad ont det gjorde när huvudet skulle ut!! En sån brännande smärta! Det är inte meningen att skrämma upp någon nu, smärtan går att ta och är relativt snabbt övergående men ont gjorde det vill jag lova!

 

18:25 var han ute! 3820g och 50cm lång med ett huvudofång på 35cm. Daniel ville inte klippa navelsträngen så sköterskan gjorde det. Sedan fick vi se ”Livets träd” vilket alltså är moderkakan och blodådrorna från navelsträngen. Ingen vidare trevlig syn men men. Fick upp honom på bröstet direkt och han började söka rätt direkt efter bröstet. Jag sprack en halvcentimeter som de sydde ihop.

 

(Här kommer lite detaljerad information som kanske inte är jätte trevlig läsning) Sedan ungefär en halvtimme efter förlossningen började jag få väldigt ont igen men tänkte att det är väl livmodern som drar ihop sig så jag tänkte inte så mycket mer på det förens det började göra riktigt ont. Kände att jag verkligen behövde gå på toaletten så jag förökte ta mig upp men benen bar mig inte så de fick tömma mig istället. Lustgasen blev min bästa vän igen eftersom att det gjorde allt för ont. Daniel röt till lite åt en sköterska och sa att någon måste undersöka mig för det är inte rimligt att jag kan ha såhär ont efter förlossningen så efter ett tag kom en läkare. De konstaterade att jag hade fått ett hematom, alltså; ett blodkärl hade spruckit innanför en slemhinna i slidan och börjat samla upp blod. Tydligen är det väldigt ovanligt att det händer. Därefter beslutades det att jag skulle opereras och jag fick träffa en jätte trevlig narkosläkare som gav mig något smärtstillade så att jag fick varvat ner lite.

 

Vid 22:20 var jag nere på operationen och där möttes jag av ett antal sköterskor som var supermysiga och förklarade allt som hände och lugnade mig, jag har ju aldrig varit på sjukhus innan förlossningen (borsett från en gång när jag var tvungen att övernatta för de trodde att jag smittade när jag hade fått något allergiskt utslag) så jag var rätt nervös inför operationen. Sedan kom narkosläkaren tillbaka och stod och pratade med mig, han gav mig något i armen och pratade med mig under tiden. Jag trodde att jag skulle få något annat medel också för att söva mig men jag slocknade bara. Tror jag hade blivit väldigt nervös om jag hade vetat när jag skulle bli sövd. Två timmar senare vaknade jag på uppvaket och då hämtade de Daniel. Han satt där med mig i två timmar tills jag kunde åka upp till BB. Kl 02.10 var jag inne på vårat rum och fick William hos mig igen.

2010-09-05
 12:03:09

Vårt underverk

Jan William Nilhammer
2010.08.27
3820g 50cm
kl. 18.25

Ska försöka börja skriva en förlossningsberättelse. Lite kortfattat blev jag igångsatt, det gick väldigt fort och läkarna hängde inte med. Jag hade väldigt smärtsamma värkar och kände mig klen som inte stod ut med mer, bara det att när läkarna väl undersökte mig hade jag gått hela öppningsskedet utan någon annan smärtlindring än ett varmt bad (som troligtvis var för sent för det hjälpte inte alls). Så det var bara att rulla in på förlossningsrummet och börja krysta när andan föll på, vilket den redan gjort i badet. Fick äntligen tag i lustgasen som jag frågat efter ett tag. Krystade i ca en timme tror jag och sedan 18.25 kom lille William ut.